Nachtlenzen

Overdag geen bril of contactlenzen meer nodig; dat kan!

Droomt u daar ook wel eens van?
Goed kunnen zien, zonder afhankelijk te zijn van uw bril of uw contactlenzen. Voor veel mensen is dat nu mogelijk. Sinds kort zijn er contactlenzen beschikbaar die alleen maar 's nachts gedragen hoeven te worden. Overdag ziet u perfect en heeft u geen lenzen of bril meer nodig.

Hoe dat kan?
De speciale nachtlenzen veranderen de vorm van het hoornvlies een heel klein beetje terwijl u slaapt. Die vormverandering is precies voldoende om uw oogfout te corrigeren. U kunt dat een beetje vergelijken met wat er gebeurt als u de hele dag een horloge hebt gedragen. De afdruk van de horlogeband blijft nog geruime tijd zichtbaar nadat u het horloge af heeft gedaan. De verandering die de nachtlenzen op het oog teweegbrengt is veel geringer, maar blijft wel veel langer merkbaar. De belangrijkste oorzaken van het contactlensgevoel zijn afwezig omdat uw ogen vrijwel niet bewegen als u slaapt en bovendien knippert u niet. En mocht u 's nachts even uw bed uit moeten, dan kunt u er ook nog goed mee zien. De nachtlenzen zijn namelijk perfect van sterkte en corrigeren uw ogen volledig. Maar de echte sensatie ervaart u pas als u 's morgens de lenzen uitneemt. Dan heeft het oog de vorm van de lenzen aangenomen en kunt u goed zien; de hele dag!

Die gewenste vormverandering is natuurlijk niet definitief. Denkt u maar aan dat horloge, waar al na enkele minuten de afdruk op uw huid verdwijnt. Met de ogen duurt het minstens een hele dag voordat ze weer hun eigen vorm aannemen. Na maximaal een paar dagen zal het oog weer volledig zijn oorspronkelijke vorm terug hebben. Dat is een voordeel ten opzichte van een laserbehandeling van de ogen. Er is geen gewenningsperiode nodig bij de nachtlenzen. Als de lenzen klaar zijn, krijgt u een uitgebreide instructie over hoe ze moeten worden behandeld en zet u ze de eerste avond in, vlak voor u gaat slapen. Doordat u ze vrijwel niet voelt, zullen de lenzen u ook de eerste nacht geen slapeloosheid opleveren. Hooguit zou u moeilijk kunnen slapen vanwege de spanning waarmee u de volgende ochtend tegemoet ziet... Want dat is een ware sensatie. Al na de eerste nacht is meestal al tweederde van de oogfout gecorrigeerd. Dus als u de lenzen uitneemt, kunt u al behoorlijk goed zien; de hele dag. Meestal duurt het een paar dagen (eigenlijk nachten...) voordat de volledige correctie is bereikt. De resultaten zijn dan bijna altijd verbluffend. De meeste mensen hebben dan een gezichtsscherpte die erg hoog is en met een bril of gewone contactlenzen, nooit bereikt kon worden.
Vooral mensen die zachte lenzen dragen, blijken uiterst tevreden over de nachtlenzen. Meestal zijn ze wel tevreden over hun lenzen, maar toch hebben ze vaak wat klachten over droge ogen en een verminderde gezichtsscherpte in sommige omstandigheden. Al die problemen zijn volledig verdwenen als ze 's nachts hun Dreamlite lenzen gaan dragen. Maar ook mensen die nog nooit lenzen hebben gedragen, maar wel een bril, zijn uiterst tevreden. Er zijn natuurlijk ook beperkingen. Er kunnen alleen "min-sterkten" worden behandeld. En omdat de maximale verandering aan beperkingen onderhevig is, kan maximaal - 4,50 worden gecorrigeerd. Niet iedereen kan dus profiteren van de nachtlenzen. Maar omdat de sterkten tussen - 1.00 en - 4,50 heeft meest voorkomen, is de groep die wél geschikt is, erg groot.

In vele jaren onderzoek in Amerika en Australië is gebleken dat de methode uiterst veilig is. In alle gevallen is het effect van de lenzen na maximaal een week helemaal verdwenen en blijken er helemaal geen bijeffecten te zijn. De nachtlenzen is een nieuwe Nederlandse ontwikkeling, die voortborduurt op de knowhow uit vele eerdere onderzoeken. Er zijn drie belangrijke factoren die het succes van deze lenzen mogelijk hebben gemaakt. Ten eerste is het fabricageproces in de laatste jaren zo nauwkeurig geworden dat er een ongelofelijke precisie kan worden bereikt. Vervolgens zijn er nieuwe meetmethoden ontwikkeld, waarmee de vorm van het oog beter in beeld kan worden gebracht dan ooit. En tot slot zijn er nieuwe materialen ontwikkeld die zeer veel zuurstof doorlaten, zodat het oog niet in "ademnood" komt als de lens er 's nachts opzit.

Het is van essentieel belang om de ogen regelmatige te laten controleren om blijvend succes met de lenzen te hebben. Soms moet de oogcorrectie een beetje worden bijgesteld om optimale resultaten te blijven halen. Daarom is het noodzakelijk om elke drie maanden een controle te laten uitvoeren bij de contactlensspecialist. Ook is het belangrijk om precies de gebruiksvoorschriften op te volgen. Voordat er definitieve lenzen kunnen worden besteld, voert de contactlensspecialist een uitgebreid vooronderzoek uit. Pas als er is vastgesteld dat er geen enkel risico aan het dragen van nachtlenzen zijn, worden de lenzen geproduceerd. De lenzen gaan een jaar mee en dan moeten ze vervangen worden.
We vroegen aan een gebruikster van nachtlenzen naar haar ervaringen. Marga Mulder is 31 jaar, heeft twee kinderen en werkt als parttime secretaresse op een kantoor. Ze droeg al tien jaar zachte lenzen en was daar eigenlijk best tevreden mee. We vroegen haar waarom ze dan toch over was gestapt op nachtlenzen. Marga zegt: "Het ging best goed met mijn zachte lenzen, maar als ik een paar uur achter de computer had gezeten, werden mijn ogen wat droog en ging ik minder zien. Dat komt waarschijnlijk ook wel door de droge lucht van de airco op mijn werk. 's Avonds na het eten deed ik de lenzen ook meestal uit. Ik kreeg dan een beetje een branderig gevoel en zette mijn bril dan liever op."

Over hoe ze dan op de nachtlenzen kwam zegt ze: "Door die kleine probleempjes heb ik eens geïnformeerd naar de mogelijkheid van een laserbehandeling. Het leek me geweldig om helemaal van de bril en de lenzen af te zijn. Toen ik bij mijn contactlensspecialist om wat informatie vroeg, kon hij mij uitstekend voorlichten. Ik bleef het echter een beetje 'eng' vinden om in mijn ogen te laten snijden. Hij vertelde me dat er nog een andere methode was. 's Nachts lenzen dragen en overdag niet meer. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte, maar het bleek erg serieus. Toen hij me ook nog vertelde dat het effect van die lenzen na een paar dagen weer helemaal verdwenen zou zijn en ik later altijd nog voor een laserbehandeling kon kiezen, besloot ik dat te doen." Marga draagt de nachtlenzen nu al weer vijf maanden en is er uiterst tevreden mee. Als we naar haar allereerste ervaringen met de lenzen vragen, vertelt ze: "Die eerste nacht vond het best een beetje griezelig. Maar het gevoel viel me erg mee en ik heb die eerste nacht toch nog wel goed geslapen. De volgende ochtend moest ik met de lenzen in naar de contactlensspecialist. Die deed nog wat metingen en haalde de lenzen van mijn ogen. Ik wist niet wat me overkwam! Ik heb een sterkte van ongeveer - 3,00 en ik kon meteen al beter zien dan daarvoor met mijn zachte lenzen. Pas in de avond van die eerste dag merkte ik dat het resultaat een beetje minder werd. De volgende dag had ik daar al wat minder last van en na drie dagen blijft het effect gewoon de hele dag aanwezig." We vragen Marga of ze ook nadelen heeft ondervonden. Ze antwoordt: "Vooral in het begin zag ik s' avonds in de auto wel eens van die ringen om de lampen van tegenliggers. Dat komt volgens mijn contactlensspecialist omdat mijn pupil in het donker groter wordt dan overdag. Ik kijk dan door het randje van het behandelde gedeelte. Dat schijnt trouwens na een laserbehandeling net zo te zijn. Maar ik moet zeggen dat dat effect na een paar weken vrijwel verdwenen is. Een ander nadeel ondervond ik toen ik een van de lenzen kwijtraakte tijdens een logeerpartij. Ik moest een nieuwe lens bestellen, maar omdat er een weekend tussen zat, duurde het een dag of vijf voordat ik die nieuwe lens had. In die vijf dagen was het hele effect verdwenen en moest ik weer opnieuw beginnen. Niet dat dat nu zo'n toer is, maar je merkt dan wel dat het beslist niet definitief is wat er met je ogen gebeurt. En eigenlijk vond ik dat wel zo'n veilig idee.” Voor meer informatie over Dreamlite kunt u terecht bij:

Boon Optiek Groep